Ineens minder volgers op Instagram? 4 oorzaken!

Je hebt het idee dat je de laatste tijd juist erg hard bezig bent om zichtbaar te zijn op Instagram.  Je hebt een vast aantal volgers, maar je merkt dat je de laatste tijd veel volgers kwijt raakt. Hoe kan dit? En nog belangrijker… Hoe krijg ik ze terug? In deze blog leg ik je uit waarom je ineens minder volgers hebt op Instagram en hoe je dit kan oplossen.

1. Je post te vaak of juist te weinig

Uit onderzoek van verschillende Instagram marketeers is gebleken dat je volgers kwijt raakt als je te weinig berichten plaatsen of juist te veel berichten plaatst. Oké, klinkt verwarrend… Hoe los ik dit op?

 • Laat je zelf zeker 1 keer per dag zien op Instagram. Of dit nou is door middel van een post, een reel of in een story. Zorg dat je gezien wordt.
 • Check de statistieken van je doelgroep. Op welke tijden zijn zij het meest actief? Dit kan heel gemakkelijk via de Instagram app bij statistieken. Zo zorg je dat je op de juiste tijden zichtbaar bent.
 • Plaats 2 tot 3 keer per week een post in je feed. Deze posts zijn langer zichtbaar dan bijvoorbeeld story’s.

2. Je gebruikt irrelevante hashtags

Ineens minder volgers op Instagram? Dan kunnen hashtags hier een oorzaak van zijn. Sommige mensen vinden het verschrikkelijk om hashtags te gebruiken, maar ze kunnen echt zorgen voor een groter bereik. Het is dan wel belangrijk dat je de juiste hashtags gebruikt. Gebruik geen hashtags zoals: #like4like.

Maar wat werkt dat wel?

 • Gebruik niet altijd dezelfde hashtags onder een post. Varieer hierin.
 • Kijk welke hashtags trending zijn en maak gebruik van deze hashtags.
 • Check welke hashtags jouw klanten en concurrenten gebruiken.

3. Je post zijn niet herkenbaar

Het is belangrijk dat je post herkenbaar is en opvalt tussen alle berichten die geplaatst worden. Je wilt dat mensen je herkennen, ook al staat je naam bijvoorbeeld niet bij de post.

Hoe doe je dit?

 • Maak gebruik van een unieke huisstijl.
 • Gebruik constant dezelfde tone of voice.
 • Laat bepaalde thema’s terug komen.

4. Je probeert te veel te verkopen

Een andere reden waarom je ineens volgers verliest op Instagram kan zijn omdat je de nadruk teveel legt op verkopen van jouw dienst of product. Natuurlijk is het doel om uiteindelijk te verkopen, maar je volgers moeten je eerst leren kennen en vertrouwen tot ze over gaan op aankoop.

 • Deel ook tips, tricks, ervaringen en andere waardevolle content.
 • Deel jouw persoonlijke verhaal.
 • Maak contact met je volgers. Reageer op berichten, plaats een pol of doe een Q&A.

Hopelijk vond je deze tips waardevol en ga je hier direct mee aan de slag. Merk je dat je het toch lastig vind om volgers te behouden? Als VA kan ik je helpen met je social media. Neem gerust contact op of stuur me een berichtje via Instagram.

Over Digital More

Over Digital More

Mijn naam is Indy en ik ben de oprichter van Digital More. Als Virtual Assistant ondersteun ik drukke ondernemers met werkzaamheden op het gebied van online marketing & website, social media en administratieve werkzaamheden.

En daarnaast help ik als VA Coach (startende) VA’s met het opzetten van een business als VA.